Sunday, 7 February 2016

Brownies Kedut



Assalamualaikum wbt.

Apa khabar sahabat semua?semoga dikurniakan kesihatan yang baik oleh Yang Maha Esa. Cuti panjang CNY ni, diharap dapat meluangkan masa bersama keluarga yang tercinta, mengeratkan hubungan sesama keluarga yang jauh mahupun dekat. Bagi sahabat yang sedang menghabiskan cuti semester yang tinggal 2 minggu sahaja lagi, diharapkan dapat meluangkan lebih masa bersama keluarga, menabur bakti kepada ibu bapa serta tidak dilupakan menambah ilmu terutamanya ilmu agama. Semoga hidup kita diberkatiNya.

Hari ni hari kedua berturut-turut Ms Diamond buat brownies. Semalam try and error sahaja resepi brownies ni dari satu blog tempatan. Hari kedua pula, Ms Diamond improve resepi dari resepi asal. Ada beberapa bahan Ms Diamond lebihkan dan kurangkan. Sudah semestinya Ms Diamond sebagai peminat coklat tegar akan lebihkan coklat dan kurangkan kemanisan brownies ni. My review is, brownies ni sangat sedap dan rasa nak buat lagi dan lagi. Mak dan abah pun request buat lagi brownies ni. InsyaaAllah, kakak buat lagi ye nanti. :)

Diharapkan resepi ni berguna lah untuk sahabat-sahabat di luar sana sebagai rujukan. Bagi Ms Diamond, nak buat brownies ni sangat mudah semudah ABC. Tak renyah, tak penat dan insyaAllah tendency untuk menjadi elok sangat tinggi. Buat kek coklat moist lagi susah dan mencabar tau. hee

ok la, tak ada niat nak bebel atau berceramah, bagi tazkirah panjang-panjang. Kita terus tengok resepi ye kawan-kawan.


Brownies Kedut


Bahan-Bahan

Bahan A

420g dark chocolate compound
150g mentega

Bahan B

150g tepung gandum
30g serbuk koko
1 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh garam

Bahan C

4 biji telur Gred A
150g gula perang
1 sudu kecil esen vanilla

* badam/chocolate chip sebagai hiasan.

Cara-Cara;

1- Di dalam satu bekas, cairkan Bahan A dengan menguunakan kaedah double boiler. Boleh juga cairkan bahan-bahan dengan menguunakan microwave. Ketepikan dan sejukkan Bahan A. 
*cairkan coklat terlebih dahulu kemudian baru masukkan mentega. coklat compound Ms Diamond gunakan jenama beryl's. jenama lain yang sedap juga seperti colatta dan le'bourne.

2- Ayak Bahan B 3x.
*sukatan tepung Ms Diamond lebihkan 50g dari resepi asal supaya texture brownies lebih 'cakey' dan sudah semestinya saya gunakan serbuk koko jenama van houtten.

3- Dalam bekas yang lain pula, pukul adunan Bahan C sehingga gebu dan gula larut dengan menggunakan pemukul telur sahaja. 
*mixer tidak digalakkan untuk diguna semasa memukul bahan C. Ms Diamond guna gula perang sahaja sebab tak suka manis. 

4- Masukkan Bahan A yang telah dicairkan ke dalam bekas adunan Bahan C. 
*pastikan Bahan A betul-betul sejuk sebab jika masukkan Bahan A ke dalam Bahan C dalam keadaan masih panas, adunan akan berbiuh-buih menggelegak macam gunung berapi tu..hee..ini akan membuatkan lapisan atas menjadi kurang cantik.

5- Kemudian masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dengan kaedah kaup balik. Kacau adunan sehingga sebati. 

6- Masukkan adunan kedalam loyang bersaiz 10x 10inch yang di alas dengan parchment paper. Di atas adunan boleh taburkan badam ataupun chocolate chip.
*lebihkan parchment paper melebihi paras adunan ataupun paras loyang sebab untuk memudahkan untuk keluarkan brownies dari loyang.

7- Bakar dengan suhu 170 degree selama 30 minit.

8- Biarkan brownies sejuk di dalam oven.

9- Setelah brownies sejuk, siap dipotong untuk dimakan bersama keluarga dan berkongsi sesama jiran. Selalunya kedut brownies akan lebih kelihatan selepas dipotong.

10- Selamat Mencuba!



Love,
Ms Diamond, 
Pandan Indah.

1 comment:

  1. yummy. brownies ni kategori apa sebenarnya intan? hihi. i follow ur blog ea.. :)

    ReplyDelete