Imam Ahmad pernah ditanya: "Kapan istirehat buat hamba?"
Beliau rahimahullah menjawab: "Ketika sebelah kakimu menjejaki syurga."
Ingat
tak lagi bila kali terakhir kita diberikan ujian oleh Allah. Rasa penat, lelah
dengan usaha yang tiada hasil, kesakitan dan ketidakselesaan yang menimpa
anggota badan yang dipinjamkan oleh Allah buat kita, masalah berterusan
menimpa, kerisauan yang tiada penghujung. Ujian itu semua terasa berat buat
kita. Ternanti-nanti bila Allah akan mengangkat semua itu dan gantikan dengan
kenikmatan yang didambakan dan bila agaknya doa yang tulus ini akan dikabulkan.
Katanya, Allah itu tidak pernah menolak permintaan hamba.
Sebenarnya, dalam tak sedar, itulah kali terakhir kita merasakan nikmat bermunajat kepadaNya, merasa khusyu’
di dalam setiap ibadah kita, merasa nikmat menangis saat sujud. Itulah kali
terakhir kita bangun malam bertemu Sang Pencipta dan menangis, juga kali
terakhir zikir pagi petang kita hayati sebaiknya.
Ya,
kesedihan telah berlalu, diganti dengan kebahagiaan. Akan hadirnya nanti
kesedihan itu semula dan bergantinya pula dengan kebahagiaan sehingga akhir
hayat hamba. Apapun keadaan sahabat-sahabat sekalian, jangan pernah sesekali
mengira kebahagiaan yang kita raih adalah bentuk nikmat dari Allah dan
kesedihan yang menimpa pula adalah kerana kurangnya kasih dan rahmat Allah buat
kita. Nikmat dan ujian tersebut boleh jadi sebaliknya dari makna zahirnya. Dari
Anas bin Malik, Nabi sallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
إِنَّ
عِظَمَ الْجَزَاءِ مَعَ عِظَمِ الْبَلاَءِ وَإِنَّ اللَّهَ إِذَا أَحَبَّ قَوْمًا ابْتَلاَهُمْ
فَمَنْ رَضِىَ فَلَهُ الرِّضَا وَمَنْ سَخِطَ فَلَهُ السَّخَطُ
“Sesungguhnya pahala besar diberikan
kerana balasan untuk ujian yang berat. Sungguh, jika Allah mencintai suatu
kaum, maka Dia akan menimpakan ujian untuk mereka. Barangsiapa yang redha, maka
ia yang akan meraih redha Allah. Barangsiapa siapa yang tidak suka, maka Allah
pun akan murka.” (HR. Ibnu Majah no. 4031, hasan kata Syaikh Al Albani).
“Maka apabila manusia itu diuji oleh
Tuhannya dengan dimuliakan dan dimewahkan hidupnya (ia tidak mahu bersyukur dan
takabbur) berkata dengan sombongnya: ‘Tuhanku telah memuliakan aku!’. Dan
sebaliknya apabila ia diuji oleh Tuhannya, dengan disempitkan rezekinya (ia
tidak sabar bahkan rasa gelisah) dan berkata: ‘Tuhanku telah menghinakan aku!”
(Al-Fajr: 15-16)
“Manusia tidak jemu-jemu memohon
kebaikan, Dan kalau ia ditimpa kesusahan maka menjadilah ia seorang yang sangat
berputus asa, lagi sangat nyata kesan putus harapnya (dari rahmat pertolongan
Allah).”
“Dan demi sesungguhnya! Jika Kami beri
ia merasai sesuatu rahmat dari Kami sesudah ia ditimpa sesuatu kesusahan,
berkatalah ia (dengan sikap tidak bersyukur): ‘Ini ialah hakku (hasil usahaku
semata), dan aku tidak fikir bahawa hari kiamat akan berlaku dan kalaulah aku
dikembalikan kepada Tuhanku sudah tentu aku akan beroleh kebaikan di sisiNya
(seperti kesenanganku sekarang ini)!’ Maka demi sesungguhnya Kami akan memberi
tahu kepada orang-orang kufur ingkar itu akan keburukan apa yang telah mereka
kerjakan, dan Kami akan beri mereka merasai azab seksa yang seberat-beratnya.”
“Dan apabila Kami kurniakan nikmat
kepada manusia, berpalinglah dia serta menjauhkan diri (dari bersyukur) dan
apabila ia ditimpa kesusahan, maka ia berdoa merayu dengan panjang lebar.”
Ya,
tidak sedikit yang hanya mendekatkan diri dan mengingatiNya di saat sulit.
Ketika telah diangkat kesulitan, mereka berpaling, lupa terhadap Zat yang dia
meminta dan mengadu nasib. Dan setelah itu diberikan ujian lagi, mereka
berputus asa. Sikap seperti ini banyak dirakamkan di dalam Al-Quran sebagai
peringatan buat hamba. Antaranya firman Allah:
“Dan apabila manusia disentuh oleh
sesuatu bahaya, mereka segera berdoa kepada Tuhan mereka dengan keadaan rujuk
kembali bertaubat kepadaNya, kemudian apabila Allah memberi mereka sesuatu
rahmat, tiba-tiba sebahagian dari mereka mempersekutukan sesuatu yang lain
dengan Tuhannya.” (Ar-Rum, 33)
“Dan apabila Kami beri manusia merasai
sesuatu rahmat, mereka bergembira dengannya (sehingga lupa daratan) dan jika
mereka ditimpa sesuatu bencana disebabkan apa yang telah dilakukan oleh tangan
mereka sendiri, tiba-tiba mereka berputus asa.” (Ar-Rum, 36)
Orang
seperti itu, Allah akan membiarkan mereka sibuk menguruskan nikmat yang terasa
begitu indah buat mereka. Allah berfirman:
“…Katakanlah (kepadanya): ‘Bersenang-senanglah
engkau dengan kekufuranmu itu bagi sementara, sesungguhnya engkau dari penduduk
neraka.” (Az-Zumar, 8)
Sungguh
ramai yang telah tertipu dengan nikmat dan menjadi orang yang gagal menghadapi
ujian! Allah berfirman di dalam surah Az-zumar ayat 49:
“… (Tidaklah benar apa yang
dikatakannya itu) bahkan pemberian nikmat yang tersebut adalah ujian (adakah ia
bersyukur atau sebaliknya), akan tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui
(hakikat itu).”
Ketahuilah
sahabat, kita tidak akan pernah mendapatkan kesenangan sepenuhnya di bumi ini
kerana dunia ini sememangnya tempat ujian. Addunya, Daarul Bala’ wal
Aakhirah Daarul Jazaa’ (Dunia itu tempat ujian, sedangkan akhirat adalah
tempat menerima pembalasan; yang baik mahupun buruk). Usah terlalu berharap
pada dunia, usah terlalu bersedih dengan hilangnya dunia. Apa yang perlu kita
khuatirkan adalah perkara besar, bukan perkara ‘sepele’ seperti melayan
perasaan sedih dan kekhuatiran yang melampau. Tenang-tenang sahaja
menjalaninya, pasti kita akan sampai ke tempat yang ingin kita tuju,
insyaAllah. Semoga kita menjadi hamba yang bersyukur ketika mendapat nikmat, dan bersabar ketika ditimpa ujian dan musibah, insyaAllah.
Terpanjang pula mukaddimah kali ni. Diharapkan, shabat-sahabat mendapat manfaat dari perkongsian Ms Diamond.
Kali ni sebenarnya Ms Diamond ingin berkongsi resepi “egg tart”
yang Ms Diamond pernah buat dulu. Ms Dimaond tak ingat ambil resepi dari mana.
Harap pemilik resepi menghalalkan untuk Ms Diamond berkongsi resepi di sini.
Semoga Allah membalas jasa baik empunya resepi. Nama yang diberi adalah “TART
TELUR BUNCIT.” Sesuai dengan namanya memang buncit pun. Hehe.
Apa yang Ms Diamond boleh kata, memang sedap tart telur ni, rasa yang sangat mewah dan ‘creamy’ tak seperti tart telur klasik yang biasa kita makan tu. Ms Diamond lebih suka dengan tart telur buncit ni berbanding tart telur biasa. Sebab ada rasa cheese dan lemon mungkin. Apa pun, resepi ni memang sangat best dan tak rugi untuk dicuba buat penggemar tart telur di luar sana.
Apa yang Ms Diamond boleh kata, memang sedap tart telur ni, rasa yang sangat mewah dan ‘creamy’ tak seperti tart telur klasik yang biasa kita makan tu. Ms Diamond lebih suka dengan tart telur buncit ni berbanding tart telur biasa. Sebab ada rasa cheese dan lemon mungkin. Apa pun, resepi ni memang sangat best dan tak rugi untuk dicuba buat penggemar tart telur di luar sana.
Ok,
sudah dengan review tentang tart telur ni, jom kita tengok resepi ye.
Bahan-Bahan Crust
50g
gula aising
170g
mentega
1
biji telur gred C
290g
tepung gandum
Esen
vanilla
Cara-Cara
1. Di
dalam satu bekas, gaul sebati gula dan mentega. Masukkan telur dan esen vanilla,
gaul sebati.
2. Masukkan
tepung sedikit-sedikit sehingga habis dan menjadi dough.
3. Tekapkan
dough ke dalam acuan crust tart. Bakar selama 10 minit pada suhu 160 darjah
celcius.
Ok,
dah siap crust, kita buat filling telur pula untuk di isi dalam crust tu. Crust
tu kita boleh buat awal dan simpan di dalam bekas kedap udara dan tahan selama
berbulan-bulan juga. Bila teringin ja nak makan tart, kita boleh tinggal
sediakan filling cheese atau telur atau apa-apa jenis tart. Senang kan?
Bahan-Bahan Filling
Bahan A
5
sudu besar cream cheese (125g)
¼
cawan susu segar
Bahan
B
2
biji telur + 1 biji telur kuning
1
cawan gula halus
1
¼ cawan susu segar
2
sudu besar tepung custard
1
sudu kecil yogurt, lemon dan esen vanilla
Cara-Cara
1. Blendkan
Bahan A menggunakan blender. (Guna blender kering saja pun boleh. Tapi jangan
guna blender cili pulak ye)
2. Di
dalam satu bekas, satukan Bahan A yang telah diblend, telur dan gula, whisk
sebati.
3. Masukkan
esen vanilla, yogurt dan lemon
4. Masukkan
susu segar dan whisk sebati. Kemudian masukkan tepung custard dan whiskan
sehingga sebati.
5. Setelah
itu, masak kesemua bahan yang telah di’whisk’ atas api kecil sehingga kental.
6. Tunggu
sejuk baru pipekan ke dalam crust tart dan bakar pada suhu 160 darjah celcius
selama 10-15 minit.
7. Siap!
Selamat Mencuba!
Love,
Ms Diamond,
Pandan Indah.
love it. haha. kapan istirahat dong
ReplyDeleteistirehat yang sebenar di syurga nanti mbak D..hehe.. skrg ni kita berpenat lelah duluan ya.
DeleteHi Kak..Klau telor pki size ape ye?
ReplyDeleteHi Yani, maaf lambat respon ya. untuk filling telur, akak guna gred A. untuk crust gred C
Delete