Thursday, 15 February 2018

Tart Telur Buncit


Imam Ahmad pernah ditanya: "Kapan istirehat buat hamba?"
Beliau rahimahullah menjawab: "Ketika sebelah kakimu menjejaki syurga."


Ingat tak lagi bila kali terakhir kita diberikan ujian oleh Allah. Rasa penat, lelah dengan usaha yang tiada hasil, kesakitan dan ketidakselesaan yang menimpa anggota badan yang dipinjamkan oleh Allah buat kita, masalah berterusan menimpa, kerisauan yang tiada penghujung. Ujian itu semua terasa berat buat kita. Ternanti-nanti bila Allah akan mengangkat semua itu dan gantikan dengan kenikmatan yang didambakan dan bila agaknya doa yang tulus ini akan dikabulkan. Katanya, Allah itu tidak pernah menolak permintaan hamba.

Sebenarnya, dalam tak sedar, itulah kali terakhir kita merasakan nikmat bermunajat kepadaNya, merasa khusyu’ di dalam setiap ibadah kita, merasa nikmat menangis saat sujud. Itulah kali terakhir kita bangun malam bertemu Sang Pencipta dan menangis, juga kali terakhir zikir pagi petang kita hayati sebaiknya.

Ya, kesedihan telah berlalu, diganti dengan kebahagiaan. Akan hadirnya nanti kesedihan itu semula dan bergantinya pula dengan kebahagiaan sehingga akhir hayat hamba. Apapun keadaan sahabat-sahabat sekalian, jangan pernah sesekali mengira kebahagiaan yang kita raih adalah bentuk nikmat dari Allah dan kesedihan yang menimpa pula adalah kerana kurangnya kasih dan rahmat Allah buat kita. Nikmat dan ujian tersebut boleh jadi sebaliknya dari makna zahirnya. Dari Anas bin Malik, Nabi sallahu ‘alaihi wasallam bersabda:


إِنَّ عِظَمَ الْجَزَاءِ مَعَ عِظَمِ الْبَلاَءِ وَإِنَّ اللَّهَ إِذَا أَحَبَّ قَوْمًا ابْتَلاَهُمْ فَمَنْ رَضِىَ فَلَهُ الرِّضَا وَمَنْ سَخِطَ فَلَهُ السَّخَطُ

“Sesungguhnya pahala besar diberikan kerana balasan untuk ujian yang berat. Sungguh, jika Allah mencintai suatu kaum, maka Dia akan menimpakan ujian untuk mereka. Barangsiapa yang redha, maka ia yang akan meraih redha Allah. Barangsiapa siapa yang tidak suka, maka Allah pun akan murka.” (HR. Ibnu Majah no. 4031, hasan kata Syaikh Al Albani).



Di dalam surah Al-Fajr, Allah merakamkan sikap manusia terhadap nikmat dan ujian. Allah berfirman maksudnya:

“Maka apabila manusia itu diuji oleh Tuhannya dengan dimuliakan dan dimewahkan hidupnya (ia tidak mahu bersyukur dan takabbur) berkata dengan sombongnya: ‘Tuhanku telah memuliakan aku!’. Dan sebaliknya apabila ia diuji oleh Tuhannya, dengan disempitkan rezekinya (ia tidak sabar bahkan rasa gelisah) dan berkata: ‘Tuhanku telah menghinakan aku!” (Al-Fajr: 15-16)



Perhatikan firman Allah Ta’ala di dalam surah Fussilat, ayat 49-51:

“Manusia tidak jemu-jemu memohon kebaikan, Dan kalau ia ditimpa kesusahan maka menjadilah ia seorang yang sangat berputus asa, lagi sangat nyata kesan putus harapnya (dari rahmat pertolongan Allah).”

“Dan demi sesungguhnya! Jika Kami beri ia merasai sesuatu rahmat dari Kami sesudah ia ditimpa sesuatu kesusahan, berkatalah ia (dengan sikap tidak bersyukur): ‘Ini ialah hakku (hasil usahaku semata), dan aku tidak fikir bahawa hari kiamat akan berlaku dan kalaulah aku dikembalikan kepada Tuhanku sudah tentu aku akan beroleh kebaikan di sisiNya (seperti kesenanganku sekarang ini)!’ Maka demi sesungguhnya Kami akan memberi tahu kepada orang-orang kufur ingkar itu akan keburukan apa yang telah mereka kerjakan, dan Kami akan beri mereka merasai azab seksa yang seberat-beratnya.”

“Dan apabila Kami kurniakan nikmat kepada manusia, berpalinglah dia serta menjauhkan diri (dari bersyukur) dan apabila ia ditimpa kesusahan, maka ia berdoa merayu dengan panjang lebar.”

Ya, tidak sedikit yang hanya mendekatkan diri dan mengingatiNya di saat sulit. Ketika telah diangkat kesulitan, mereka berpaling, lupa terhadap Zat yang dia meminta dan mengadu nasib. Dan setelah itu diberikan ujian lagi, mereka berputus asa. Sikap seperti ini banyak dirakamkan di dalam Al-Quran sebagai peringatan buat hamba. Antaranya firman Allah:

“Dan apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, mereka segera berdoa kepada Tuhan mereka dengan keadaan rujuk kembali bertaubat kepadaNya, kemudian apabila Allah memberi mereka sesuatu rahmat, tiba-tiba sebahagian dari mereka mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Tuhannya.” (Ar-Rum, 33)

“Dan apabila Kami beri manusia merasai sesuatu rahmat, mereka bergembira dengannya (sehingga lupa daratan) dan jika mereka ditimpa sesuatu bencana disebabkan apa yang telah dilakukan oleh tangan mereka sendiri, tiba-tiba mereka berputus asa.” (Ar-Rum, 36)



Orang seperti itu, Allah akan membiarkan mereka sibuk menguruskan nikmat yang terasa begitu indah buat mereka. Allah berfirman:

“…Katakanlah (kepadanya): ‘Bersenang-senanglah engkau dengan kekufuranmu itu bagi sementara, sesungguhnya engkau dari penduduk neraka.” (Az-Zumar, 8)

Sungguh ramai yang telah tertipu dengan nikmat dan menjadi orang yang gagal menghadapi ujian! Allah berfirman di dalam surah Az-zumar ayat 49:

“… (Tidaklah benar apa yang dikatakannya itu) bahkan pemberian nikmat yang tersebut adalah ujian (adakah ia bersyukur atau sebaliknya), akan tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui (hakikat itu).”

Ketahuilah sahabat, kita tidak akan pernah mendapatkan kesenangan sepenuhnya di bumi ini kerana dunia ini sememangnya tempat ujian. Addunya, Daarul Bala’ wal Aakhirah Daarul Jazaa’ (Dunia itu tempat ujian, sedangkan akhirat adalah tempat menerima pembalasan; yang baik mahupun buruk). Usah terlalu berharap pada dunia, usah terlalu bersedih dengan hilangnya dunia. Apa yang perlu kita khuatirkan adalah perkara besar, bukan perkara ‘sepele’ seperti melayan perasaan sedih dan kekhuatiran yang melampau. Tenang-tenang sahaja menjalaninya, pasti kita akan sampai ke tempat yang ingin kita tuju, insyaAllah. Semoga kita menjadi hamba yang bersyukur ketika mendapat nikmat, dan bersabar ketika ditimpa ujian dan musibah, insyaAllah. 


Terpanjang pula mukaddimah kali ni. Diharapkan, shabat-sahabat mendapat manfaat dari perkongsian Ms Diamond.



Kali ni sebenarnya Ms Diamond ingin berkongsi resepi “egg tart” yang Ms Diamond pernah buat dulu. Ms Dimaond tak ingat ambil resepi dari mana. Harap pemilik resepi menghalalkan untuk Ms Diamond berkongsi resepi di sini. Semoga Allah membalas jasa baik empunya resepi. Nama yang diberi adalah “TART TELUR BUNCIT.” Sesuai dengan namanya memang buncit pun. Hehe. 

Apa yang Ms Diamond boleh kata, memang sedap tart telur ni, rasa yang sangat mewah dan ‘creamy’ tak seperti tart telur klasik yang biasa kita makan tu. Ms Diamond lebih suka dengan tart telur buncit ni berbanding tart telur biasa. Sebab ada rasa cheese dan lemon mungkin. Apa pun, resepi ni memang sangat best dan tak rugi untuk dicuba buat penggemar tart telur di luar sana.

Ok, sudah dengan review tentang tart telur ni, jom kita tengok resepi ye.

Bahan-Bahan Crust

50g gula aising
170g mentega
1 biji telur gred C
290g tepung gandum
Esen vanilla

Cara-Cara

1. Di dalam satu bekas, gaul sebati gula dan mentega. Masukkan telur dan esen vanilla,  gaul sebati.
2. Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga habis dan menjadi dough.
3. Tekapkan dough ke dalam acuan crust tart. Bakar selama 10 minit pada suhu 160 darjah celcius.

Ok, dah siap crust, kita buat filling telur pula untuk di isi dalam crust tu. Crust tu kita boleh buat awal dan simpan di dalam bekas kedap udara dan tahan selama berbulan-bulan juga. Bila teringin ja nak makan tart, kita boleh tinggal sediakan filling cheese atau telur atau apa-apa jenis tart. Senang kan?



Bahan-Bahan Filling

Bahan A

5 sudu besar cream cheese (125g)
¼ cawan susu segar


Bahan B

2 biji telur + 1 biji telur kuning
1 cawan gula halus
1 ¼ cawan susu segar
2 sudu besar tepung custard
1 sudu kecil yogurt, lemon dan esen vanilla

Cara-Cara

1. Blendkan Bahan A menggunakan blender. (Guna blender kering saja pun boleh. Tapi jangan guna blender cili pulak ye)
2. Di dalam satu bekas, satukan Bahan A yang telah diblend, telur dan gula, whisk sebati.
3. Masukkan esen vanilla, yogurt dan lemon
4. Masukkan susu segar dan whisk sebati. Kemudian masukkan tepung custard dan whiskan sehingga sebati.
5. Setelah itu, masak kesemua bahan yang telah di’whisk’ atas api kecil sehingga kental.
6. Tunggu sejuk baru pipekan ke dalam crust tart dan bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 10-15 minit.
7. Siap!


Selamat Mencuba!



Love,
Ms Diamond,
Pandan Indah.

4 comments:

  1. love it. haha. kapan istirahat dong

    ReplyDelete
    Replies
    1. istirehat yang sebenar di syurga nanti mbak D..hehe.. skrg ni kita berpenat lelah duluan ya.

      Delete
  2. Hi Kak..Klau telor pki size ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Yani, maaf lambat respon ya. untuk filling telur, akak guna gred A. untuk crust gred C

      Delete