Mahasuci Allah, Syurga
sudah berhias
untuk menyambut para pelamarnya,
Maka itu,
bersungguh-sungguhlah kalian
dalam memperoleh
maharnya.
(Ibnul Qoyyim, Fawaaidul Fawaaid)
Assalamualaikum
sahabat semuanya. Diharapkan sentiasa dalam keadaan sihat, jasmani dan rohani. Diharapkan
juga setiap urusan dan perancangan sahabat-sahabat dipermudahkan oleh Allah. Sentiasalah
yakin, setiap perbuatan yang disandarkan dengan niat yang baik dan tulus pasti
akan di balas dengan yang baik juga oleh Allah. Hadis nabi yang satu ini yang
tidak asing lagi bagi kita malah sudah kita hafalkan, harus kita fahami dan
perhatikannya dengan sebaiknya.
“Sesungguhnya amal-amal itu
tergantung pada niatnya. Dan sesungguhnya setiap orang akan memperoleh (dari
Allah) sesuai dengan apa yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang hijrahnya
kerana Allah dan RasulNya, maka (pahala) hijrahnya (dinilai) kerana Allah dan
RasulNya. Dan barangsiapa yang hijrahnya diniatkan untuk kepentingan harta
dunia yang hendak dicapainya atau kerana seorang wanita yang hendak
dinikahinya, maka hijrahnya menurut apa yang ia hijrah kepadanya.”
(Muttafaqun ‘Alaihi)
Tapi,
jangan lupa juga untuk meletakkan usaha yang sejajar dengan apa yang kita
impikan. Besar impian, besar jugalah usaha yang harus kita keluarkan. Dan pastinya
tanpa menafikan kekuasaan Allah untuk mengizinkan sesuatu buat hamba. Tawakkal
adalah kunci utama untuk nantinya kita reda dengan segala ketentuan Allah,
tidak terlalu bersedih hati seterusnya berputus asa sekiranya kegagalan yang
datang. Dan tidak terlalu gembira dengan kenikmatan yang dikecapi sehingga lupa
bahawa ianya adalah kebaikan dari Yang Maha Esa. Harus sahabat-sahabat ketahui
yang tiada bahagia dan derita di dunia ini melainkan telah ditulis oleh Allah.
Sebagaimana firman Allah dalam surah Al-Hadid ayat 22 & 23 mafhumnya:
“Setiap bencana yang menimpa di
bumi dan yang menimpa dirimu sendiri semuanya telah tertulis dalam Kitab
(lauhul mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya. Sungguh yang demikian itu mudah
bagi Allah.”
“Agar kamu tidak berduka cita
terhadap apa yang luput darimu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap
apa yang diberikan-Nya kepadamu.”
Entry
kali ni sebenarnya Ms Diamond nak kongsi resepi CONGO BAR. Ms Diamond
pernah cuba resepi beberapa kali dan dukacitanya dimaklumkan bahawa ianya tidak
menjadi. Tapi, alhamdulillah, resepi kali ni dengan sedikit olahan sesuai
dengan jiwa Ms Diamond. Ye lah, nak cuba resepi pun kena rasa keserasian tu,
baru menjadi. Dah bebel panjang kat atas tadi, kita tengok resepi terus je la
ye.
Congo Bar with nutella. Yummy!! |
Bahan-Bahan:
2
¾ cawan tepung gandum
2
½ sudu kecil baking powder
1
cawan butter *resepi asal 2/3 cawan
1
¾ gula perang *resepi asal 2 cawan
3
biji telur
1
cawan choc chip * Choc chip & almond nak letak seberapa banyak pun bisa aja
½
cawan almond nibs
Cara-Cara:
1. Ayak
tepung dan baking powder
2. Pukul
butter dan gula menggunakan mixer
3. Masukkan
telur satu per satu dan esen vanilla
4. Masukkan
tepung kedalam adunan butter
5. Kacau
rata adunan dengan kaedah kaup balik
6. Masukkan
almond dan choc chip
7. Tuang
adunan ke dalam loyang 10x10inch dan dilapikkan dengan baking paper
8. Sebagai
hiasan, boleh taburkan almond/choc chip/choc button di atas.
9. Bakar
selama 25 minit dengan suhu 160 celcius.
10. Siap
dan tunggu sejuk dulu baru boleh potong dan makan. Tapi kalau dah tak sabar, makan
panas-panas pun sedap jugak.
·
Soft reminder!
Jangan meniup makanan atau minuman! Sunnah nabi untuk biarkan makanan sedikit sejuk dan
tidak meniup makanan sebelum makan.
Selamat
Mencuba!
Much
Love,
Ms.
Diamond,
Pandan Indah.
Pandan Indah.
No comments:
Post a Comment