بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum dan salam ceria sahabat semua! Alhamdulillah
atas segala nikmat yang Allah telah kurniakan kepada kita. Sungguh tidak akan
pernah kita mampu untuk menghitung segala nikmat-nikmat yang telah diberikan
olehNya. Namun, sering kali manusia alpa dengan mengira segala apa yang
dikecapi olehnya adalah atas usahanya sendiri. Dia lupa kepada Allah yang maha
berkuasa atas segala sesuatu. Kekayaan, kebijaksanaan, kecantikan dan kekuasaan
yang dimiliki lantas menjadikan dirinya sombong dan bongkak. Dengan itu,
berhati-hatilah dan hindarilah diri kita daripada sifat seperti itu. Hiasilah
diri kita dengan sifat rendah diri dan tawadhu’ kelak kita akan menyedari
bahawa sungguh kerdilnya diri kita yang sentiasa mengaharapkan segalanya kepada
Allah swt dan sesungguhnya manusia itu sama sahaja di sisi Allah dan yang
membezakan adalah taqwa.
Ok.. kali ni nak mencuri sedikit masa yang ‘sangat
terluang dan terbuang’ ni time cuti semester untuk kongsi satu lagi resepi
untuk dijadikan sebagai rujukan buat diri ini khususnya untuk masa akan datang
takut-takut terlupa. dan juga untuk sahabat-sahabat semua yang mungkin nak cuba-cuba
untuk berbaking tapi tak tahu nak mula dengan resepi yang mana disebabkan
terlalu banyak resepi kat internet kan..
Resepi yang saya nak kongsikan kali ni adalah
chocolate moist cake. Saya pasti semua orang mesti suka chocolate cake. This is
my favourite too!!hee..boleh dikatakan banyak “version” dan “recipe” saya “try and
error”. Saya masih ingat lagi kek coklat ni la kek pertama yang saya try buat
dan first time jual kek kat kampus sempena karnival di FSU. Sungguh tak sangka masa tu jual kek coklat sangat
memberangsangkan dan saya sangat puas hati walaupun tersangatlah penat sebab
lepas balik kelas je kena terus buat kek sampai lewat malam. Tapi penat tu
sangat berbaloi and thanks to all my team and my friends yang support!! (senyum
puas hati)..hee..
Ok la.. ni resepi kek coklat dari FINAZ ADIANA..
Bahan-Bahan
Bahan A (diayak)
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
Bahan B (dicairkan atas api)
2 cawan margerin
1 ¾ cawan gula kastor
1 cawan susu segar
Bahan C
3 biji telur
1 sk esen vanilla
Cara-Cara
Bahan A yg telah diayak |
- ayak bahan A sebanyak 3x
- di dalam periuk kecil, dengan menggunakan api yang sederhana kecil cairkan mentega, masukkan gula dan setelah gula dan mentega sebati, masukkan susu segar. kemudian matikan api dan sejukkan bahan yang dicairkan sebentar
- asingkan telur kuning dan putih dan di dalam bekas yang lain, putar putih telur sehingga kembang.
- masukkan telur kuning ke dalam bekas bahan B. kacau laju sekiranya bahan B masih panas. kemudian masukkan telur putih yang telah dipukul dan kacau rata kesemua bahan tersebut.
- kemudian masukkan bahan A yang telah diayak ke dalam bahan B sedikit demi sedikit.
- masukkan adunan tadi ke dalam loyang yang telah digoreskan mentega dan bakar pada suhu 180 degree selama 30-40 minit.
- kek siap dihidang dan dinikmati bersama coklat ganache..
cairkan mentega then masukkan gula ye.. |
telur putih yang telah dipukul kembang warnanya soooooo putih.. |
choc cake with choc buttercream |
one slice please!!!..:D |
choc muffin |
No comments:
Post a Comment