Seorang
Penyair berkata:
Jangan
kau minta kepada makhluk,
Yang
bila kau minta, dia marah.
Mintalah
kepada pemilik makhluk,
Yang
bila kau tidak meminta, Dia marah.
Sementara
menanti penantian yang satu itu, terdapat banyak lagi penantian yang singgah di
dalam kehidupan di dunia ini. Antaranya menanti jodoh yang terbaik, pernikahan
yang membahagiakan, zuriat yang soleh dan solehah, kesembuhan dari penyakit yang
dideritai bertahun lama atau usaha yang ditaruhkan selama ini membuahkan
hasil. Semua dari itu yang pasti adalah
satu penantian dikabulkannya doa tulus seorang hamba oleh Ilah yang dia
ibadahi.
Walaubagaimanapun,
tidak semua orang diilhamkan untuk berdoa. Tidak sedikit di antara kita lebih memilih
untuk menyandarkan setiap perkara atas usaha sendiri, atau kita jadikan doa
sebagai jalan terakhir. Maka beruntunglah bagi sesiapa yang Allah ilhamkan
buatnya untuk sentiasa berdoa, tidak kira di waktu susah mahupun senang. Ulama
salaf ada menyebutkan:
“Aku lebih khawatir aku tidak
diberikan taufik untuk berdoa daripada
doaku tidak diterima oleh Allah swt.”
Bagi
yang berdoa sudah semestinya ia mengimani firman Allah ‘azza wa jalla:
“Dan Tuhan kamu berfirman: ‘Berdoalah
kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya
orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan
masuk neraka jahanam dalam keadaan hina.’” – Ghafir, 60.
Ketahuilah, Allah
pasti kabulkan setiap doa kita! Kerana Allah sangat jauh dari sifat munafik,
bukan seperti manusia. Tetapi jangan dilupakan sifat Allah Al-‘Alim dan
Al-Khobir, yang maha mengetahui segala sesuatu. Ingatlah, ilmu Allah tidak sesempit
ilmu kita. Ilmu Allah sungguh luas!
Sesungguhnya,
Allah punya cara dalam mengabulkan setiap doa dari hambaNya. Iaitu melalui
salah satu drpda 3 perkara:
1. Allah
mengabulkan apa yang kita inginkan. Contoh; kita minta rumah, Allah akan
berikan, dsb.
2. Allah palingkan kita dari musibah dan bencana yang
seharusnya menimpa kita.
3. Allah
tidak berikan apa yang kita minta, tapi Allah berikan di akhirat nanti, berupa
pahala dan ganjaran yang lebih baik. Contoh; kita minta rumah tapi sepanjang
hidup kita terus menyewa, tapi Allah bangunkan istana di syurga buat kita. Oleh
itu, tahanlah lisan kita untuk tidak mengungkit-ungkit doa yang telah kita
panjatkan. Kerana sudah tentu kita tidak inginkan menjadi hamba muflis di dunia
dan di akhirat!.
Semoga
kita sentiasa diilhamkan untuk berdoa, baik untuk kebaikan di dunia mahupun di
akhirat. Dan semoga doa kita diterima sebagai ibadah yang terbaik. Aamiin Ya
Rabbal ‘Alamin.
Kembali
kepada tajuk ‘entry’, masak lemak cili api sememangnya sedap dan amat
menyelerakan. Lebih-lebih lagi daging salai masak lemak cili api, sampai tak
sedar nasi bertambah! Kalau nak dikira variasi masak lemak cili api ni memang
banyak. Ayam masak lemak cili api, ikan siakap masak lemak cili api dengan
peria, (favourite ms diamond) telur itik masak lemak cili api dengan
belimbing buluh, (favourite abah) daging salai, ikan keli dan burung
puyuh salai masak lemak cili api. Setiap jenis masak lemak ada cara yang
berbeza serta bahan yang sedikit berbeza selain daripada bahan asas untuk
memasak masak lemak ni. Untuk entry kali ini, ms diamond nak berkongsi
resepi dan cara memasak IKAN KELI SALAI MASAK LEMAK CILI API DENGAN REBUNG DAN
PETAI. Panjang namanya. Yang istimewanya resepi ini adalah, ia resepi mak ms
diamond, turun temurun dari nenek yang sememangnya orang jati negeri Sembilan.
InsyaAllah jika ada kesempatan, ms diamond akan berkongsi resepi masak lemak
cili api yang lain pula. Ok, jom kita tengok resepi.
Bahan-Bahan Salai:
10
ekor ikan keli
*Cili
kering
*Cili
api
*Kunyit
hidup
Bahan-Bahan Masak Lemak Cili Api:
Santan
(2 biji kelapa)
Rebung (secukupnya)
Petai (secukupmya)
*Kunyit
hidup
*Cili
api
*Cili
kering
Asam
keping (1 keping)
Garam
kasar
Bahan
bertanda * di blend asing setiap satu.
p/s:
selalu mak ms diamond memang dah siap blend ketiga-tiga bahan dan simpan di
dalam peti sejuk beku. Memudahkan kerja setiap kali nak masak.
Cara-Cara:
1. Bersihkan
ikan keli, hilangkan bau hanyir ikan dengan air perahan limau atau asam jawa.
2. Blendkan
cili kering, cili api dan kunyit hidup.
3. Perapkan
ikan keli dengan cili kering, cili api & kunyit yang telah diblend. Salai
ikan di atas api.
*kaedah bakar menggunakan dapur kayu/ dapur arang lebih sedap berbanding bakar di dalam oven atau kaedah moden.
*kaedah bakar menggunakan dapur kayu/ dapur arang lebih sedap berbanding bakar di dalam oven atau kaedah moden.
Ikan keli yang telah siap di salai |
4. Untuk
petai, jangan dibuang kulitnya, hanya kikis kulit dan buang bahagian tepi petai
sahaja, sama seperti jika ingin buat petai jeruk. Rendam petai di dalam air dan
garam seketika.
5. Perah
santan dan asingkan kepada pati santan dan santan cair.
*kalau nak masakan lebih sedap, lebih baik gunakan santan yang kita perah sendiri berbanding guna santan kotak. kalau santan segar dibeli di kedai boleh juga, cuma tak dapat nak asingkan pati santan dan santan cair.
*perahan pertama adalah pati santan manakala perahan kedua dan ketiga adalah santan cair.
*kalau nak masakan lebih sedap, lebih baik gunakan santan yang kita perah sendiri berbanding guna santan kotak. kalau santan segar dibeli di kedai boleh juga, cuma tak dapat nak asingkan pati santan dan santan cair.
*perahan pertama adalah pati santan manakala perahan kedua dan ketiga adalah santan cair.
6. Di
dalam periuk, masak santan bukan pati bersama 2 sudu besar cili kering, 4 sudu
besar cili api & 1 sudu besar kunyit. Biarkan mendidih.
*cara mak ms diamond masak memang tak ada
sukatan berapa sudu, ikut hati dan rasa. Kalau nak pedas, lebihkan cili api dan
kalau inginkan warna kuah lebih pekat, boleh lebihkan kunyit.
Santan cair + cili kering + cili api + kunyit yang telah di blend |
7. Masukkan
santan pati, rebung dan asam keping.
*kalau tak mau masukkan petai, tidak perlu asam
keping
8. Masukkan
petai dan biarkan ia masak seketika.
9. Setelah
mendidih, masukkan ikan keli yang telah disalai dan perasakan dengan garam.
p/s: untuk ikan keli salai masak
lemak, sebaiknya santan dimasak terlebih dahulu, ikan dimasukkan terakhir
sekali kerana ‘texture’ ikan keli salai yang agak lembut akan menyebabkan ikan
jadi hancur dalam proses memasak santan.
Dan untuk masak lemak cili api orang
nogori memang tidak gunakan bawang merah dan putih sama sekali!
Love,
Ms Diamond,
Rembau, Negeri Sembilan.
sedap yummy.. jazakillahu khairan ms diamond. hee
ReplyDeletewaiyyaki mbak dina :)
Delete