Thursday, 30 August 2018

Soto Ayam Dengan Begedil


Setiap yang hidup pasti merasakan kematian.




Hari ini, menerima khabar salah seorang rakan seuniversiti pergi menghadap Ilahi. Masih muda, ibu kepada dua orang cahaya mata. Kehilangannya tidak disangka-sangka, selepas menyusukan anak keduanya. Masa yang Allah pinjamkan buatnya telah cukup. Allahummaghfirlaha warhamha.




Cukuplah kematian sebagai peringatan bahwa hidup ini tidak lama, pemutus angan-angan dan pemutus nikmat dunia. Sebesar apa pun pangkat kita, semewah apa pun kehidupan kita atau sesempurna apa pun keluarga kita, semua itu akan kita tinggalkan. Masa yang tepat akan datang tidak kira kita bersedia atau tidak untuk bertemu Pencipta kita. Justeru, dengan mengingat kematian atau tatkala kehilangan orang sekeliling adalah satu peringatan buat orang yang ingin berfikir. Alhamdulillah, kita masih dipanjangkan umur oleh Allah untuk kita gunakan nikmat yang diberikan dalam rangka ketaatan kepadaNya. Tetaplah istiqomah dalam menjalani kehidupan sebagai hamba Allah yang bertakwa dan jangan sesekali kufur! Sudah tentunya kita tidak ingin megemukakan rayuan seperti firman Allah mafhumnya:

Hingga apabila datang kematian kepada seorang dari mereka, dia berkata, ‘Ya Rabbku, kembalikankalh aku (ke dunia), agar aku berbuat amal soleh terhadap apa yang telah aku tinggalkan.’ Sekali-kali tidak. Sesungguhnya itu adalah perkataan yang diucapkan sahaja. Dan di hadapan mereka ada dinding sampai hari mereka dibangkitkan.” – Al-Mukminun; 99-100.

Sungguh rugi, jika Allah telah panjangkan umur buatnya, tetapi tidak dipenuhi dengan ketaatan! Waktu dan usia kelak akan dipertanggungjawabkan. Sebagaimana sabda Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam mafhumnya;

Kedua kaki seorang hamba tidaklah beranjak pada hari kiamat sehingga dia ditanya tentang lima perkara (iaitu): tentang umurnya untuk apa ia habiskan, tentang masa mudanya untuk apa ia gunakan, tentang hartanya dari mana ia dapatkan, dan dalam hal apa (hartanya tersebut) ia belanjakan serta apa saja yang telah ia amalkan dari ilmu yang dimilikinya.”- HR Tirmizi, No. 946.




Semoga kita semua dapat pengakhiran yang baik, bertemu dengan Pencipta kita dalam keadaan Dia redha kepada kita sebgai hambaNya yang beriman. Dan semoga sahabat, Izzaty Rahim ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan mendapat keampuanan Allah. Aamiin ya Rabbal ‘Alamin.




Entry kali ni, ms diamond nak berkongsi resepi soto ayam dengan begedil yang ms diamond buat masa hari raya aidiladha tempoh hari. Pertama kali mencuba buat soto sendiri dan menjadi pula, ms diamond suka untuk berkongsi dengan sahabat-sahabat. Dimakan dengan begedil kentang, bertambah-tambah kesedapannya. Resepi asal adalah dari Mingguan Wanita online, diolah sedikit sesuka hati ms diamond. Hehe. Terima kasih empunya resepi yang sedap! 

Jom tengok resepi.

Bahan-Bahan Sup;

1 ekor ayam dipotong 4 (ms diamond hanya menggunakan 2 bahagian ayam sahaja)
*5 ulas bawang merah
*6 ulas bawang putih
*Halia ½ inch  
*Kunyit 1 inch
Bahan bertanda * dikisar. Tapi ms diamond pilih untuk tumbuk kesemua bahan.
4 batang serai (diketuk)
2 paket kecil rempah kurma
1 paket kecil rempah sup
1 kiub pati ayam
Sup bunjut tulang

Cara-Cara;

1. Panaskan minyak dan tumiskan 5 sekawan yang ada di dalam sup bunjut tulang.
2. Masukkan serai dan bahan-bahan kisar. Tumis sampai keluar minyak
3. Masukkan rempah kurma dan rempah sup. Jika takut rempah hangit, boleh buat pes rempah dengan ditambah air.
4. Bila rempah naik minyak, masukkan ayam dan gaul rata.
5. Masukkan sup bunjut dan sedikit air, gaul rata.
6. Bila ayam dah kecut, masukkan air dan masukkan kiub pati ayam.
7. Bila ayam dah masak, keluarkan. Masa ni, sup dah berkurang, boleh tambahkan air ikut kepekatan sup yang kita inginkan. Perasakan dengan garam




Bahan-Bahan Soto;

Nasi Impit & beehon
Tauge (tidak perlu dicelur)
Daun sup 7 daun bawang
Kacang tanah goring
Bawang Goreng
Ayam Racik
Sambal Kicap
Begedil ayam

Bahan-Bahan Sambal Kicap;

Cili padi
1 ulas bawang putih
Limau Nipis
Kicap lemak manis

Cara-cara;

1. Kisar cili padi, bawang putih dan kicap.
2. Masak bahan yang telah dikisar, perahkan sedikit limau nipis.



Bahan-Bahan Begedil;

500g kentang (5-6 biji kentang bersaiz sederhana)
200g isi ayam/ ayam/daging kisar
Daun bawang atau daun kucai
Telur
Lada hitam
Garam

Cara-Cara;

1. Potong kentang sederhana tebal.
2. Goreng ayam tanpa kunyit dan garam. Carik-carikkan isi ayam atau lenyekkan ia.
3. Goreng kentang sehingga masak. Biarkan kentang sejuk seketika kemudian baru lenyekkan kentang.
4. Masukkan ayam, daun bawang, lada hitam dan garam.
5. Bentukkan bulat mengikut siaz yang dikehendaki.
6. Celupkan dengan telur dan goreng.


*untuk begedil ni, ms diamond gunakan ayam segar dan carik-carikkan ayam sendiri tanpa dikisar. Isi ayam lebih terasa. Paklong suka sangat dengan begedil ni, banyak juga paklong makan.



Selamat Mencuba!



Love,
Ms Diamond,
Rembau, Negeri Sembilan.

No comments:

Post a Comment